01Eyl

İsviçre Aile Birleşimi Vizesi

İsviçre Aile Birleşimi Vizesi

Türk Vatandaşları, İsviçre’de yaşayan eş veya çocuklarının yanına yerleşmek amacıyla başvuruda bulunacak ise İsviçre Aile birleşimi vize kategorisi üzerinden işlem sağlaması gerekmektedir.

İsviçre Aile Birleşimi Vizesi

D sınıfı vize kategorisinde olan İsviçre Aile Birleşimi İsviçre’de bulunan yakınınızın oturumlu olması halinde, size oturum süresi boyunca kalma ve yaşama imkânı tanır.

İsviçre Aile Birleşimi başvuruları, Türkiye’de İsviçre Konsolosluğu tarafından kabul edilmekte olup, kararın İsviçre Kantonel Bölge Göç Ofisi tarafından verildiğini ve sonuçlanma süresinin ortalama olarak 1 ay olduğunu belirtmek isteriz.

İsviçre Aile Birleşimi Evrakları

  1. Başvuru Formu
  2. Pasaport
  3. 4 adet Biyometrik resim
  4. Uluslararası evlenme belgesi
  5. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  6. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  7. Başvuru Sahibinin ikametgâh belgesi
  8. İsviçre’de yaşayan eşin ikametgâh belgesi
  9. Banka Hesap Dökümleri
  10. Maaş bordoları
  11. Sağlık Sigortası
  12. Eşlerin daha öncesinde evlilikleri varsa boşanma belgeleri
  13. Eşlerin çocukları bulunuyorsa çocuklara ait belgeler.

İsviçre vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu vatandaşlar oturum izni alma ve bu hakkı uzatma hakkına sahiptir.

EU/EFTA ülkelerinden gelen vatandaşlar tanınan haklar doğrultusunda 5 yıllık B tipi oturma iznine sahiptirler ve serbest dolaşım anlaşması gereğince hukuki olarak oturum hakkına sahiptirler. Avrupa Birliği veya Serbest dolaşım bölgesine üyesinin aile bireyi de oturuma izni başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.

Üçüncü ülke vatandaşı olarak B  tipi oturma iznine sahip kişilerin eş ve aileleri de yasal olarak oturma izni başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Bu kişilerin oturma izinleri evlilikleri devam ettiği müddetçe her yıl yenilenmektedir.

Birlikte oturmak için 5 yıl şartı vardır. 5 Yıllık evlilikten sonra üçüncü ülke vatandaşı eş için B kimliğinden C- kimliğine geçiş hakkı tanınır ve bu kimlik İsviçre’de kişiye 5 yıl süresiz olarak kalma hakkı tanır.

Otura iznine sahip olan EU vatandaşları (istisnai Romanya ve Bulgaristan) oturum süreleri dikkate alınmadan, eğer aileleri için uygun bir eve sahiplerse, ailelerini sonradan getirme hakkına sahiplerdir. Bu kural üçüncü ülke vatandaşları için de geçerlidir.

Eğer bu kişiler çalışmıyorsa, kendisi ve ailesi için yeterli finansal kaynaklara ve olanaklara sahip olduğunu kanıtlaması ve bir sağlık sigortasının olduğunu beyan etmesi gerekir.

C Kimlikli Üçüncü Ülke Vatandaşları

Bu kişilerde eşlerini sonradan getirme hakkına sahiptirler. Gelen eş B- oturum izni  ‘’ evlilikten dolayı ibaresi ‘’ yer alır. Bu izin her yıl yenilenir.5 yıldan sonra B- kimliği, C kimliğine çevrilir.

B Kimlikli Üçüncü Ülke Vatandaşı

B kimlikli üçüncü ülke vatandaşı, eşini sonradan getirme hakkına sahip değildir. Fakat bu kişiler eşlerini getirmek için kantonların yetkili makamlarına başvurabilirler. Dilekçeleri bireysel olarak değerlendirilir.

Kayıtlı Beraberlik

Yukarıda sıralan hükümler, aynı cinsten kayıtlı çiftler içinde geçerlidir.